Glutensensitiviteit
- eborgts
- 17 jun
- 2 minuten om te lezen
Denk je gevoelig te zijn voor gluten, maar is er geen coeliakie vastgesteld? Dit is wat je moet weten.
Je ervaart klachten na het eten van brood, pasta of andere producten met gluten. Je laat gluten weg en merkt verbetering, maar testen op coeliakie en tarwe-allergie blijven negatief. Dan komt al snel de term glutensensitiviteit in beeld. Maar wat betekent dat eigenlijk?
Glutensensitiviteit, of officieel niet-coeliakie glutensensitiviteit, is een relatief nieuwe en nog weinig begrepen aandoening. Het betekent dat je klachten ervaart na het eten van gluten, zonder dat er sprake is van coeliakie of een allergische reactie. Je darmen raken niet beschadigd zoals bij coeliakie, maar je kunt wel last krijgen van buikpijn, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Soms lijken de klachten sterk op die van het prikkelbare darmsyndroom.
Het grote verschil met coeliakie is dat glutensensitiviteit nog niet met een test is vast te stellen. De diagnose wordt gesteld op basis van het uitsluiten van andere oorzaken en het zorgvuldig volgen van een glutenvrij dieet onder begeleiding. Als je klachten duidelijk verminderen bij het vermijden van gluten, kan dat wijzen op glutensensitiviteit.
Toch is glutenvrij eten bij deze gevoeligheid niet zo zwart-wit als bij coeliakie. De mate waarin je gluten verdraagt kan verschillen, en soms spelen ook andere voedingsstoffen of
leefstijlfactoren mee. Daarom is het belangrijk om je lichaam goed te leren kennen, je voeding in kaart te brengen en stap voor stap te onderzoeken wat voor jou werkt.
Als diëtist help ik je met het aanbrengen van structuur en duidelijkheid. We kijken samen of gluten écht de oorzaak zijn van je klachten, of dat er meer meespeelt. Ik begeleid je bij het opbouwen van een voedzaam, gevarieerd en haalbaar eetpatroon, zodat je niet alleen klachten vermindert, maar ook goed voor jezelf blijft zorgen.
Glutensensitiviteit kan verwarrend zijn, zeker als je tegenstrijdige adviezen hoort of je niet serieus genomen voelt. Maar je staat er niet alleen voor. Met de juiste begeleiding kun je weer vertrouwen krijgen in je voeding en keuzes maken die écht bij jou passen.
Comments